Do góry

Desery Przepis na:

Babka kwiatowa

Babka kwiatowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1013

Dodano:

Odsłon: 1846

Babeczka z dodatkiem piwa o smaku bzu i limonki. Wyszła mięciutka, wilgotna i pyszna :) Polecam

Składniki

  • 4 całe jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka oleju
  • szklanka piwa o smaku bzu i limonki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

    Całe jajka ubijamy, powoli dosypujemy cukier. Miksujemy aż nasza masa będzie biała i bardzo puszysta.

    Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia dodajemy na zmianę z olejem w kilku porcjach. Miksujemy ale tylko do połączenia składników. Na końcu wlewamy piwo i miksujemy.

    Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy w temp. 170 -180 st. C ustawienie góra dół ok. 1- 1,20.

    Najlepiej po godzinie pieczenia sprawdzić babkę patyczkiem. Ja po tym czasie wierzch przykryłam folią aluminiową i jeszcze piekłam 20 minut.

    Przepis na blachę o wym: 25/14 cm

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń