Do góry

Desery Przepis na:

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2287 Ocena: 50334

Dodano:

Odsłon: 6177

Przeważnie gościła u nas babka drożdżowa…tym razem postanowiliśmy zrobić całkiem inną. Sporo majonezu dostaliśmy, więc powstała babka wg przepisu Ewy z bloga zcukrempudrem. Nawet chwili nie zastanawialiśmy się nad tą propozycją, bo Ewcia jest gwarancją smaku. I nie pomyliliśmy się. Babka wyszła niesamowita <3

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki majonezu
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • kasza manna
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka majonezowa

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, powoli wsypując oba cukry (robimy to na wysokich obrotach). Potem dodajemy żółtka, sok z cytryny i miksujemy przez krótką chwilę na niskich obrotach.
    Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy na niskich obrotach do połączenia składników.
    Na koniec dodajemy majonez, delikatnie, dokładnie łączymy składniki.

    Formę na babkę smarujemy tłuszczem, posypujemy kaszą i wylewamy do niej ciasto.

    Pieczemy około 50 min w temp. 170°C (góra-dół).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń