Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zachęcić państwa do upieczenia przepysznej babki majonezowej. Babka po upieczeniu jest wilgotna, puszysta i delikatna, polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 821
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 821
Składniki
Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję na najwyższych obrotach przez około 3-4 minuty, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste.
Następnie dodaję majonez, otartą skórę z cytryny i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki się połączyły. Na koniec dodaję proszek do pieczenia, sól i stopniowo mąkę ziemniaczaną i pszenną, cały czas miksując, ale na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników.
Pieczenie babki majonezowej: Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę, i piekę około 47 minut do suchego patyczka, długość pieczenia zależy od piekarnika i od foremki. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczoną babkę wyjmuję od razu z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną babkę możemy dodatkowo udekorować lukrem lub cukrem pudrem. Babka majonezowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa