Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zachęcić państwa do upieczenia przepysznej babki majonezowej. Babka po upieczeniu jest wilgotna, puszysta i delikatna, polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 264
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4982
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4847
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44911
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 526
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 264
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4982
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4847
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44911
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 526
Składniki
Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję na najwyższych obrotach przez około 3-4 minuty, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste.
Następnie dodaję majonez, otartą skórę z cytryny i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki się połączyły. Na koniec dodaję proszek do pieczenia, sól i stopniowo mąkę ziemniaczaną i pszenną, cały czas miksując, ale na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników.
Pieczenie babki majonezowej: Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę, i piekę około 47 minut do suchego patyczka, długość pieczenia zależy od piekarnika i od foremki. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczoną babkę wyjmuję od razu z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną babkę możemy dodatkowo udekorować lukrem lub cukrem pudrem. Babka majonezowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa