Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 13853
Dodano: 16.04.2019
Odsłon: 1215
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek wsypywać cukier partiami najlepiej łyżka po łyżce. Kolejno dodawać cukier waniliowy, skórkę z cytryny oraz żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum dodawać majonez łyżka po łyżce. Zmiksować tylko do połączenia składników.
Do zmiksowanej masy przesiać mąki oraz proszek do pieczenia. Składniki zmiksować tylko do połączenia składników.
Blaszkę do babki lub keksówkę wysmarować masłem a następnie obsypać bułką tartą. Ciasto przelać do blaszki. Piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka.
po około 15 minutach po wyjęciu z piekarnika wyjąć z blaszki i poczekać do całkowitego przestudzenia.
Czekoladę rozpuścić nad parą wodną dodać łyżkę oleju i wymieszać. Lekko przestudzoną czekoladą polać babkę i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!
(szklanka 250 ml)
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

pelen_brzuszek 16 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
idealna na świąteczny stół :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 16 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Babkę majonezową uwielbiam :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 16 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Taka babeczka, to zawsze i wszędzie, zwłaszcza teraz do cappuccino po kolacji :) Pyszna słodycz, mniam, mniam :)1 Kto głosował? | Odpowiedz