Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babka marcepanowa z czereśniami"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1109
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1109
Składniki
105 minut.
Czereśnie wydrylować. Marcepan pokroić w kosteczkę. Czekoladę grubo posiekać. Masło utrzeć z marcepanem na gładką masę. Ucierając, dodawać sól, cukier i cukier wanilinowy. Gdy masa będzie puszysta i kremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Dodać 10 dag posiekanej czekolady i czereśnie. Przemieszać ciasto łyżką. Natłuszczoną i wysypaną mąką formę z kominkiem (o poj. 2,5 l) napełnić ciastem. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. Przestudzić w foremce, potem na kratce kuchennej.
Śmietanę kremówkę mocno podgrzać. Dodać pozostałą posiekaną czekoladę oraz olej kokosowy. Podgrzewać dalej, aż polewy dobrze się połączą. Zdjąć z ognia, studzić około 15 minut. Wystudzone ciasto oblać polewą. Udekorować czereśniami z ogonkami.Źródło: Życie na gorąco