Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, puszysta, aromatyczna i wilgotna babka marchewkowa z dodatkiem skórki i soku z pomarańczy to idealna propozycja na wielkanocny stół :)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 106
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2656
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 812
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1580
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14225
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 106
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2656
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 812
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1580
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14225
Składniki
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Do jajek dodać sól i ubić na puszystą masę stopniowo dosypując cukier z cukrem waniliowym. Dolać olej i zmiksować. Dodawać po łyżce mąki cały czas miksując. Dodać skórkę, sok wyciśnięty z pomarańczy i startą marchew. Wymieszać.
Formę do babki nasmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec w 180 stopniach (grzałka góra-dół) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Babkę lekko przestudzić. Białka utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy. Lekko ciepłą babkę polać lukrem i udekorować cząstkami pomarańczy, płatkami migdałowymi i czekoladowymi jajeczkami.