Do góry

Desery Przepis na:

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 1723

Dodano:

Odsłon: 514

Babka marmurkowa

Składniki

  • 160 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 200 g cukru 4 jaja (osobno żółtka i białka) 2 łyżki kakao
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek z białek ubić sztywną pianę z białek ubić sztywną pianę Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia, miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.

    Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać
    Do przygotowanej foremki przelać ciast na przemian jasne i ciemne. Ciasto zamieszać długim patyczkiem.


    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w 180C, do suchego patyczka.

  2. Po upieczeniu zostawić na 15 minut w formie, następnie ostudzić i polać polewą czekoladową.




    Polewa czekoladowa
    75 g białej czekolady

    75 ml śmietanki 30%


    Czekoladę połamać na kawałki. Zgotować śmietankę, dorzucić czekoladę. Odstawić na 2 minuty, dokładnie wymieszać. Polać wystudzoną babkę.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń