Do góry

Desery Przepis na:

Babka marmurkowa z mikrofali

Babka marmurkowa z mikrofali

Autor:

Przepisów i artykułów: 477 Ocena: 3418

Dodano:

Odsłon: 6438

Babka marmurkowa to kolejny mój wypiek z mikrofali i kolejna babka do kompletu. Babka wyszła bardzo puszysta, wilgotna w środku i pyszna. Pięknie się prezentuje dzięki dwóm kolorom ciasta lanego do formy na przemian. Podana z polewą kakaową rozpływa się w ustach. Ponadto robi się ją kilka minut i piecze kolejne kilka minut. Ciasto to będzie więc idealne dla niespodziewanych gości.

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 1 cukier cytrynowy 15g
  • 4 łyżki cukru zwykłego
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki ciemnego gorzkiego kakao
  • kilka kropel zapachu cytrynowego do ciast
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka marmurkowa z mikrofali

Przygotowanie

  1. Jajka wbiłam do miski. Wsypałam do nich cukier waniliowy, cukier cytrynowy i cukier zwykły i ucierałam mikserem aż zrobił się jasny puszysty krem.Następnie do jajecznego kremu wlałam olej, a następnie mleko. Dokładnie wszystko wymieszałam. Dodałam aromat cytrynowy i ponownie wymieszałam. W oddzielnej misce wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypałam ją do masy jajecznej. Wymieszałam ciasto łyżką ale można też zmiksować na niskich obrotach. Ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej części dodałam kakao i wymieszałam. Foremkę silikonową na babkę wysmarowałam masłem i wysypała mąką. Nalewać do niej po łyżce ciasta białego i czarnego na przemian aż do wyczerpania całego ciasta. Formę z ciastem wstawiłam do mikrofali i piekłam babkę ok. 5 minut na mocy 700 W. Sprawdziłam patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Odstawić ciasto do przestygnięcia a następnie wyjąć z formy. Babkę można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MadziaU 12 marca Wyszła dobra, ale kompletnie mi nie urosła... Ciekawe dlaczego - może przez zimne składniki. Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewka16 28 lutego cudna jest ! i błyskawiczna, pożyczam przepis :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MadziaU 28 lutego Wygląda super. Na jaką wielkość foremki jest przepis? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń