Do góry

Desery Przepis na:

Babka migdałowa

Babka migdałowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16834

Dodano:

Odsłon: 638

Delikatna, puszysta, wilgotna, mocno migdałowa wprost idealna. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Polecam nie tylko na Wielkanoc.

Składniki

  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 1 szklanka i 4 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ponadto:
  • obrane migdały do dekoracji
  • polewa czekoladowa
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy po jednym żółtku.

  2. Następnie do masy dodajemy małymi porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały.

  3. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka, którą delikatnie łączymy z ciastem.

  4. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej kaszą manną formy z kominem. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez 50 minut.

  5. Babkę po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy w formie na 10 minut, a następnie wyjmujemy.

  6. Ostudzoną babkę polewamy polewą czekoladową i dekorujemy migdałami. Smacznego !!!

  7. ;-D

  8. ;-)))

  9. ;-)))

  10. ;-XD

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń