Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka migdałowa ze śmietaną"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 43
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 715
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 43
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 715
Składniki
Taka babka będzie świetnie smakować podawana z kulką lodów waniliowych lub śmietankowych.
Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Następnie połącz żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy. Ubij wszystko na pianę. Stopniowo dodawaj śmietanę.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i lekko wmieszaj do masy z żółtek. Rozpuść masło, wlej je do ciasta i wymieszaj. Ubij oddzielnie białka i lekko wmieszaj do ciasta razem z migdałami.
Formę wysmaruj tłuszczem i wysyp grubą mąką. Wlej do przygotowanej formy dwie trzecie ciasta. Do reszty wsyp kakao i wymieszaj. Powstałe ciemne ciasto kakaowe wlej do formy na jasne ciasto. Obie warstwy lekko wymie- szaj łyżką tak, aby powstał marmurek.
Piecz babkę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto pozostaw w formie przynajmniej przez pół godziny, aby babka lekko ostygła, a potem ostrożnie ją wyjmij. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem i pokrój na grube kawałki. Serwuj z konfiturą.
Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 400 kcal.Źródło: Na żywo