Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosta, puszysta i rewelacyjna w smaku babka. Wychodzi wysoka i zawsze się udaje. Polecam :)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1916
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3149
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1227
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1988
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1916
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3149
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1227
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1988
Składniki
Dużą formę na babkę moja o śr.18 cm, dokładnie smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Piekarnik nagrzewamy na 170 st. C ustawienie góra dół. Całe jajka ubijamy z cukrami na białą i puszystą masę. Mąkę z sodą przesiewamy, dodajemy porcjami do jajek. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy olej i kefir, miksujemy. Połowę ciasta wlewamy do formy, do pozostałego dodajemy kakao. Mieszamy i wlewamy na jasne ciasto. Pieczemy ok 45-55 minut do suchego patyczka. Po lekkim ostudzeniu wyciągamy z formy. Jak całkiem przestygnie możemy polać polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :)