Do góry

Desery Przepis na:

Babka na kolorowo

Babka na kolorowo

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 152

Dodano:

Odsłon: 2094

Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu nie mogę sobie wyobrazić świąt Wielkiej Nocy bez pysznej i puszystej babki. Ja w tym roku postanowiłam po raz pierwszy upiec takową babkę wielkanocną. Korzystając z tego, że to wyjątkowo kolorowe święta, moja babka również jest kolorowa.

Składniki

  • 250g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kisiel wiśniowy
  • kisiel cytrynowy
  • po 3 łyżki rodzynek sułtańskich i żurawiny
  • 2 łyżki kakao
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem. W trakcie wbijamy po jednym jajku (cały czas ucierając). Dodajemy olej, oraz przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

    Masę dzielimy na 3 równe części.
    Do jednej dodajemy kisiel wiśniowy oraz żurawinę. Do drugiej kisiel cytrynowy i rodzynki, a do trzeciej kakao.

  2. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Następnie przekładamy do niej masę wiśniową, kakaową i cytrynową.

    Pieczemy ok. 60minut w temperaturze 190stopni.


    Gdy babka ostygnie możemy polewać ją lukrem i posypać żurawiną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń