Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu nie mogę sobie wyobrazić świąt Wielkiej Nocy bez pysznej i puszystej babki. Ja w tym roku postanowiłam po raz pierwszy upiec takową babkę wielkanocną. Korzystając z tego, że to wyjątkowo kolorowe święta, moja babka również jest kolorowa.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1138
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1153
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13195
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1138
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1153
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13195
Składniki
Miękkie masło utrzeć z cukrem. W trakcie wbijamy po jednym jajku (cały czas ucierając). Dodajemy olej, oraz przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy kisiel wiśniowy oraz żurawinę. Do drugiej kisiel cytrynowy i rodzynki, a do trzeciej kakao.
Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Następnie przekładamy do niej masę wiśniową, kakaową i cytrynową. Pieczemy ok. 60minut w temperaturze 190stopni. Gdy babka ostygnie możemy polewać ją lukrem i posypać żurawiną.