Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Święta Wielkanocne rządzą przeróżne babki. Ja proponuję Wam przygotowanie babki na mące krupczatce.
FORMA ŚREDNICA 28 CM SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2264
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 11150
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2196
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2264
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 11150
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2196
Składniki
Do żółtek wsypujemy cukier i miksujemy na średnich obrotach do uzyskania białej i puszystej masy. Następnie na przemian nie przerywając miksowania dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, maślankę i olej. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nastęnie delikatnie partiami wkładamy do masy z żółtkami i szpatułką lub drewanianą łyżką mieszamy do połączenia się składników. Jeżeli chcemy uzyskać dwukolorową babkę, dzielimy na dwie równie części. Do jednej dodajemy około 2 łyżek kakao. Ja przygotowałam jednokolorową babkę. Foremkę na babkę smakujemy masłem i posypujemy mąką krupczatką. Pieczemy w 180 stopniach ( góra dół ) około 50-60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę zostawiamy na 5 minut w foremce, następnie wyjmujemy na kratkę i ostudzimy. Możemy polać lukrem, rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.