Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Święta Wielkanocne rządzą przeróżne babki. Ja proponuję Wam przygotowanie babki na mące krupczatce.
FORMA ŚREDNICA 28 CM SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 828
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 942
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 155
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 828
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 942
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 155
Składniki
Do żółtek wsypujemy cukier i miksujemy na średnich obrotach do uzyskania białej i puszystej masy. Następnie na przemian nie przerywając miksowania dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, maślankę i olej. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nastęnie delikatnie partiami wkładamy do masy z żółtkami i szpatułką lub drewanianą łyżką mieszamy do połączenia się składników. Jeżeli chcemy uzyskać dwukolorową babkę, dzielimy na dwie równie części. Do jednej dodajemy około 2 łyżek kakao. Ja przygotowałam jednokolorową babkę. Foremkę na babkę smakujemy masłem i posypujemy mąką krupczatką. Pieczemy w 180 stopniach ( góra dół ) około 50-60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę zostawiamy na 5 minut w foremce, następnie wyjmujemy na kratkę i ostudzimy. Możemy polać lukrem, rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.