Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne ciasto z posmakiem miodu i orzechów. Babka jest bardzo wilgotna i ma niejednolitą teksturę, a w smaku przypomina...nugat. :D
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 67
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 72
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 67
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 72
Składniki
W dużym garnku podgrzać masło, mleko, miód, kakao i 0,5 szklanki cukru. Gdy masło się rozpuści, zdjąć z palnika i ostudzić. Mąkę, zmielone orzechy i proszek przesiać i wymieszać. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodawać stopniowo pozostałe 0,5 szklanki cukru. Do zawartości garnka wmieszać kolejno żółtka, suche składniki i delikatnie pianę, tylko do połączenia. Przelać do dużej keksówki. Piec 1 godzinę i 20 minut w 170°C , w połowie pieczenia przykryć folią aluminiową, aby wierzch się zbyt nie spiekł. Składniki na polewę rozpuścić w rondelku na małej mocy palnika. Lekko ostudzić i wylać na ostygnięte ciasto. Można posypać posiekanymi orzechami.