Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno orzechowa, puszysta i delikatna.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 671
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1393
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25785
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 671
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1393
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25785
Składniki
Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do małego rondelka, który nakładamy na większy rondelek z gotującą się wodą i topimy czekoladę w tzw. wodnej kąpieli. Mielone orzechy mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i przesianą mąką.
Wystudzoną płynną czekoladę , miękkie masło i cukier ubijamy na puszystą masę.
Do ubitej masy cały czas mieszając dodajemy po jednym żółtku.
Kiedy żółtka dokładnie się połączą z masą, wówczas dodajemy mąkę z orzechami i dokładnie wszystko razem miksujemy.
Na końcu do masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wszytko razem mieszamy.
Gotową masę przekładamy do wysmarowanej masłem foremki.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-55 minut. Upieczone ciasto wykładamy z foremki i obracamy je do góry nogami. Wystudzone ciasto całe dokładnie smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
A następnie na wierzch wylewamy również roztopioną czekoladę mleczną oraz dekorujemy całymi orzechami laskowymi. Smacznego !!!