Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno orzechowa, puszysta i delikatna.
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 208
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 212
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przed...
Odsłon: 515
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 140
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 208
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 212
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przed...
Odsłon: 515
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 140
Składniki
Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do małego rondelka, który nakładamy na większy rondelek z gotującą się wodą i topimy czekoladę w tzw. wodnej kąpieli. Mielone orzechy mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i przesianą mąką.
Wystudzoną płynną czekoladę , miękkie masło i cukier ubijamy na puszystą masę.
Do ubitej masy cały czas mieszając dodajemy po jednym żółtku.
Kiedy żółtka dokładnie się połączą z masą, wówczas dodajemy mąkę z orzechami i dokładnie wszystko razem miksujemy.
Na końcu do masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wszytko razem mieszamy.
Gotową masę przekładamy do wysmarowanej masłem foremki.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 45-55 minut. Upieczone ciasto wykładamy z foremki i obracamy je do góry nogami. Wystudzone ciasto całe dokładnie smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
A następnie na wierzch wylewamy również roztopioną czekoladę mleczną oraz dekorujemy całymi orzechami laskowymi. Smacznego !!!