Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2523
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 435
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 195
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 753
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2523
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 435
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 195
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 753
Składniki
1,5 godziny + 2 godziny wyrastanie Porcja: 360 kcal.
na 12 porcji: 3 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2/3 szklanki (15 dag) cukru, 6 dag drożdży, 2 jajka, 5 żółtek, rdzeń zeskrobany z 1/2 laski wanilii, 3/4 kostki (15 dag) masła, skórka otarta z 1/2 cytryny, 1 opakowanie gęstego gotowego lukru npomarańczowy lub czerwony barwnik spożywczy, tłuszcz i mąka do przygotowania formy
Sposób przygotowania: Drożdże wkrusz do miseczki. Dodaj łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i tyle mleka, by powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryj go ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Masło stop, wystudź. Resztę mleka zagotuj. Zalej nim pół pozostałej mąki i dobrze wymieszaj.
Jajka wbij do szklanej miseczki. Dodaj żółtka oraz pozostały cukier. Postaw nad garnkiem z parującą wodą i ucieraj, aż masa będzie puszysta. Do zaparzonej mlekiem mąki dodaj zaczyn, masę jajeczną, resztę mąki, rdzeń wanilii oraz skórkę z cytryny. Wyrób ciasto.
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od rąk i ścianek miseczki, dolej stopione masło. Ponownie wyrób ciasto. Przykryj naczynie i odstaw na mniej więcej godzinę w ciepłe miejsce. Foremkę na babkę (z kominkiem) dokładnie posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób. Przełóż do przygotowanej foremki. Odstaw jeszcze na 30 minut. Kiedy ciasto ponownie wyrośnie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 50 minut. Lukier stop według przepisu na opakowaniu. Ufarbuj go barwnikiem spożywczym na pomarańczowy lub czerwony kolor. Polej wierzch babki i odstaw do zastygnięcia.Źródło: Naj