Do góry

Desery Przepis na:

Babka parzona

Babka parzona

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Babka parzona"

Składniki

  • Nietypowy sposób przygotowania sprawia
  • że ciasto jest wyjątkowo lekkie i puszyste
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1,5 godziny + 2 godziny wyrastanie Porcja: 360 kcal.

  2. na 12 porcji: 3 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2/3 szklanki (15 dag) cukru, 6 dag drożdży, 2 jajka, 5 żółtek, rdzeń zeskrobany z 1/2 laski wanilii, 3/4 kostki (15 dag) masła, skórka otarta z 1/2 cytryny, 1 opakowanie gęstego gotowego lukru npomarańczowy lub czerwony barwnik spożywczy, tłuszcz i mąka do przygotowania formy

  3. Sposób przygotowania: Drożdże wkrusz do miseczki. Dodaj łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i tyle mleka, by powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryj go ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Masło stop, wystudź. Resztę mleka zagotuj. Zalej nim pół pozostałej mąki i dobrze wymieszaj.

  4. Jajka wbij do szklanej miseczki. Dodaj żółtka oraz pozostały cukier. Postaw nad garnkiem z parującą wodą i ucieraj, aż masa będzie puszysta. Do zaparzonej mlekiem mąki dodaj zaczyn, masę jajeczną, resztę mąki, rdzeń wanilii oraz skórkę z cytryny. Wyrób ciasto.

  5. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od rąk i ścianek miseczki, dolej stopione masło. Ponownie wyrób ciasto. Przykryj naczynie i odstaw na mniej więcej godzinę w ciepłe miejsce. Foremkę na babkę (z kominkiem) dokładnie posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.

  6. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób. Przełóż do przygotowanej foremki. Odstaw jeszcze na 30 minut. Kiedy ciasto ponownie wyrośnie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 50 minut. Lukier stop według przepisu na opakowaniu. Ufarbuj go barwnikiem spożywczym na pomarańczowy lub czerwony kolor. Polej wierzch babki i odstaw do zastygnięcia.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń