Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna ucierana babka piaskowa o delikatnym cytrynowym posmaku. Będzie idealna na wielkanocny stół!
Masło i jajka wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki. Miękkie masło wkładamy do miski, wsypujemy cukry i ucieramy na puszystą, gładką i jasną masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do pulchnej masy maślanej zaczynamy po kolei dodawać żółtka. Po każdym dodaniu dokładnie wszystko razem ucieramy. Na koniec dodajemy jeszcze sok i skórkę z cytryny i mieszamy.
W osobnej misce mieszamy mąki i proszek do pieczenia. Do utartej masy maślanej przesiewamy partiami suche składniki i dokładnie mieszamy. Masa wyjdzie bardzo gęsta, więc najlepiej robić to szpatułką.
Białka ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy. Robimy to także partiami, aby było łatwiej wszystko razem połączyć.
Całość przekładamy do foremki na babkę (można także do podłużnej foremki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczona.
Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.
Przepis na lekkie, delikatne i puszyste babeczki piaskowe z polewą kajmakową....
Odsłon: 3199
Krokiety z kapustą i pieczarkami, uwielbiane przez wielu smakoszy.
Odsłon: 17
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 221
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 187
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4454
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 109
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 218
Krokiety z kapustą i pieczarkami, uwielbiane przez wielu smakoszy.
Odsłon: 17
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 221
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 187
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4454
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 109
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 218
Składniki
Masło i jajka wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki. Miękkie masło wkładamy do miski, wsypujemy cukry i ucieramy na puszystą, gładką i jasną masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do pulchnej masy maślanej zaczynamy po kolei dodawać żółtka. Po każdym dodaniu dokładnie wszystko razem ucieramy. Na koniec dodajemy jeszcze sok i skórkę z cytryny i mieszamy.
W osobnej misce mieszamy mąki i proszek do pieczenia. Do utartej masy maślanej przesiewamy partiami suche składniki i dokładnie mieszamy. Masa wyjdzie bardzo gęsta, więc najlepiej robić to szpatułką. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy. Robimy to także partiami, aby było łatwiej wszystko razem połączyć.
Całość przekładamy do foremki na babkę (można także do podłużnej foremki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczona. Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Babka z galaretek
Desery
Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia
Desery
JOGUTOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Desery
Ciasto Letnia Fantazja
Babka z galaretek
Orzeźwiająca babka bez pieczenia z kolorowych galaretek idealna na upalne dni...
Odsłon: 7
Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 221