Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna ucierana babka piaskowa o delikatnym cytrynowym posmaku. Będzie idealna na wielkanocny stół!
Masło i jajka wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki. Miękkie masło wkładamy do miski, wsypujemy cukry i ucieramy na puszystą, gładką i jasną masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do pulchnej masy maślanej zaczynamy po kolei dodawać żółtka. Po każdym dodaniu dokładnie wszystko razem ucieramy. Na koniec dodajemy jeszcze sok i skórkę z cytryny i mieszamy.
W osobnej misce mieszamy mąki i proszek do pieczenia. Do utartej masy maślanej przesiewamy partiami suche składniki i dokładnie mieszamy. Masa wyjdzie bardzo gęsta, więc najlepiej robić to szpatułką.
Białka ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy. Robimy to także partiami, aby było łatwiej wszystko razem połączyć.
Całość przekładamy do foremki na babkę (można także do podłużnej foremki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczona.
Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.
Gołąbki bardzo u nas lubimy, więc co jakiś czas przyrządzam je, mimo, że są d...
Odsłon: 74
Polecam Wam naleśniki z pieczonymi jabłuszkami domowej roboty i cynamonem. Na...
Odsłon: 2146
Gołąbki bardzo u nas lubimy, więc co jakiś czas przyrządzam je, mimo, że są d...
Odsłon: 74
Polecam Wam naleśniki z pieczonymi jabłuszkami domowej roboty i cynamonem. Na...
Odsłon: 2146
Składniki
Masło i jajka wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki. Miękkie masło wkładamy do miski, wsypujemy cukry i ucieramy na puszystą, gładką i jasną masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do pulchnej masy maślanej zaczynamy po kolei dodawać żółtka. Po każdym dodaniu dokładnie wszystko razem ucieramy. Na koniec dodajemy jeszcze sok i skórkę z cytryny i mieszamy.
W osobnej misce mieszamy mąki i proszek do pieczenia. Do utartej masy maślanej przesiewamy partiami suche składniki i dokładnie mieszamy. Masa wyjdzie bardzo gęsta, więc najlepiej robić to szpatułką. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy. Robimy to także partiami, aby było łatwiej wszystko razem połączyć.
Całość przekładamy do foremki na babkę (można także do podłużnej foremki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczona. Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Fale Dunaju
Desery
Proste ciasto z serkiem mascarpone bez pieczenia
Desery
Warstwowy koktajl owocowy
Desery
Torcik arbuzowy
Fale Dunaju
Klasyczny wypiek, który nigdy się nie nudzi. Fale Dunaju to dwukolorowe ciast...
Odsłon: 7
Proste ciasto z serkiem mascarpone bez pieczenia
To chyba najprostszy deser na świecie. Ciasto z serkiem mascarpone robi się n...
Odsłon: 18