Do góry

Desery Przepis na:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 487

Dodano:

Odsłon: 1181

Klasyczna ucierana babka piaskowa o delikatnym cytrynowym posmaku. Będzie idealna na wielkanocny stół!

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier puder do dekoracji
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło i jajka wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki. Miękkie masło wkładamy do miski, wsypujemy cukry i ucieramy na puszystą, gładką i jasną masę. Białka oddzielamy od żółtek. Do pulchnej masy maślanej zaczynamy po kolei dodawać żółtka. Po każdym dodaniu dokładnie wszystko razem ucieramy. Na koniec dodajemy jeszcze sok i skórkę z cytryny i mieszamy.

  2. W osobnej misce mieszamy mąki i proszek do pieczenia. Do utartej masy maślanej przesiewamy partiami suche składniki i dokładnie mieszamy. Masa wyjdzie bardzo gęsta, więc najlepiej robić to szpatułką.

    Białka ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy. Robimy to także partiami, aby było łatwiej wszystko razem połączyć.

  3. Całość przekładamy do foremki na babkę (można także do podłużnej foremki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczona.

    Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 kwietnia "Baba by się przydała, kiedy zapada zmrok", jak głosi tekst z pewnego utworu ;)
Super ciacho, takie to u nas znika w tri miga :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń