Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie babki? Ja uwielbiam! Bo są proste i szybkie w przygotowaniu, a ich smak ucieszy każde podniebienie. Lekka, puszysta i rozpływająca się w ustach z aromatyczną kawą lub pyszną herbatą, to idealne połączenie na popołudniowy deser :)
Mikser, miska, garnek, kuchenka, łyżka, szpatułka, sitko, szklanka
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 35988
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 373
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 112
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 358
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9180
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 35988
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 373
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 112
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 358
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9180
Składniki
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Masło topimy na małym ogniu. Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C. Całe jajka miksujemy z cukrem aż masa zbieleje i potroi swoją objętość - może to potrwać ok. 10 minut, warto jednak zrobić to dokładnie, bo dobrze ubite jajka dadzą babce odpowiednią puszystość. Do ubitych jajek dodajemy partiami mąkę z proszkiem i mieszamy delikatnie szpatułką. Do masy dodajemy masło (może być nawet gorące) i mieszamy do połączenia się składników. Aby otrzymać dwukolorową babkę, masę dzielimy na dwie części - większą i mniejszą - do mniejszej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Masy przelewamy na zmianę do formy.
Pieczemy przez 30 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy kolejne 10-15 minut, do suchego patyczka.