Do góry

Desery Przepis na:

Babka piaskowa (porcja - na jedną babkę)

Babka piaskowa (porcja - na jedną babkę)

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4085

Dodano:

Odsłon: 7483

Ta babka zawsze się udaje i szybko znika ze stołu. Piekę je na każde święta wielkanocne. Jest długo świeża i wilgotna. Pięknie pachnie cytryną.

Składniki

  • 5 dużych jaj
  • 3/4 szklanki cukru (można dodać więcej)
  • 250 g masła
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • otarta skórka z wyparzonej cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • masło do wysmarowania formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Babka piaskowa (porcja - na jedną babkę)

Przygotowanie


  1. Żółtka utrzeć z masłem na "puch".
    Białka ubić z cukrem.Delikatnie połączyć z utartym masłem.
    Stopniowo przesiewać mąki wymieszane z proszkiem.
    Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny oraz aromat.
    Rozlać do dwóch foremek "keksówek" lub tradycyjnej formy z kominkiem.
    Można zostawić 1/3 ciasta i dodać do niego kakao.
    Wyłożyć na górę ciasta jasnego.
    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń