Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna babka w niecodziennym wydaniu ;-D
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 274
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 653
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 966
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 274
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 653
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 966
Składniki
Margarynę wkładamy do miski i rozcieramy. Do margaryny dodajemy żółtka i cukier puder, a następnie dokładnie ucieramy.
Do utartej masy dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną cały czas ucierając. Kiedy utrzemy dokładnie masę z mąkami dodajemy wówczas proszek do pieczenia i cukier waniliowy i znów wszystko dokładnie ucieramy.
Na końcu dodajemy pianę ubitą na sztywno z białek i delikatnie łączymy ją z masą.
Gotowe ciasto dzielimy na pół i jedna połowę wylewamy do podłużnej foremki (u mnie silikonowa 10-25cm, ale jeśli wy macie zwykłą foremkę musicie wysmarować ją dokładnie margaryną i oprószyć mąką). Na cieście układamy batoniki bounty. Na batoniki wylewamy drugą połowę ciasta.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez około 60-70 minut. Upieczoną babkę odstawiamy do ostygnięcia.
Margarynę, cukier, kakao i wodę wrzucamy do garnka i cały czas mieszając podgrzewamy na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Uwaga nie doprowadzać do wrzenia !!! Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy polewę z ognia i cały czas mieszając studzimy aż zacznie lekko gęstnieć.
Ostudzoną polewę wylewamy na babkę tak aby dokładnie przykryła całe ciasto.
Ciasto z polewą obsypujemy kokosem zanim polewa zgęstnieje.
Babkę odkładamy najlepiej do lodówki na kilka godzin aby polewa mogła zastygnąć. Smacznego !!!
;-D
d;-D