Do góry

Desery Przepis na:

babka piaskowa w kokosowej chmurce z batonikami typu bounty

babka piaskowa w kokosowej chmurce z batonikami typu bounty

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 17658

Dodano:

Odsłon: 3229

Klasyczna babka w niecodziennym wydaniu ;-D

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 10 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 8 batoników typu bounty
  • Ponadto:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 filiżanka wiórek kokosowych
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
babka piaskowa w kokosowej chmurce z batonikami typu bounty

Przygotowanie

  1. Margarynę wkładamy do miski i rozcieramy. Do margaryny dodajemy żółtka i cukier puder, a następnie dokładnie ucieramy.

  2. Do utartej masy dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną cały czas ucierając. Kiedy utrzemy dokładnie masę z mąkami dodajemy wówczas proszek do pieczenia i cukier waniliowy i znów wszystko dokładnie ucieramy.

  3. Na końcu dodajemy pianę ubitą na sztywno z białek i delikatnie łączymy ją z masą.

  4. Gotowe ciasto dzielimy na pół i jedna połowę wylewamy do podłużnej foremki (u mnie silikonowa 10-25cm, ale jeśli wy macie zwykłą foremkę musicie wysmarować ją dokładnie margaryną i oprószyć mąką). Na cieście układamy batoniki bounty. Na batoniki wylewamy drugą połowę ciasta.

  5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez około 60-70 minut. Upieczoną babkę odstawiamy do ostygnięcia.

  6. Margarynę, cukier, kakao i wodę wrzucamy do garnka i cały czas mieszając podgrzewamy na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Uwaga nie doprowadzać do wrzenia !!! Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy polewę z ognia i cały czas mieszając studzimy aż zacznie lekko gęstnieć.

  7. Ostudzoną polewę wylewamy na babkę tak aby dokładnie przykryła całe ciasto.

  8. Ciasto z polewą obsypujemy kokosem zanim polewa zgęstnieje.

  9. Babkę odkładamy najlepiej do lodówki na kilka godzin aby polewa mogła zastygnąć. Smacznego !!!

  10. ;-D

  11. d;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń