Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1494
Dodano: 03.02.2018
Odsłon: 17948
5-6 os. | 60 min | średnie | tanie |
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo, zmniejszając obroty miksera, łyżka po łyżce dodajemy do utartej masy jajecznej. Masło roztapiamy i studzimy. Chłodne wlewamy powoli do masy. Chwilę miksujemy.
Ciasto dzielimy na 2 części (nie muszą być równe). Do jednej dodajemy 20 g mąki, do drugiej kakao. Formę z kominkiem smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy jasne ciasto a następnie ciemne. Wyrównujemy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°, do gorącego wstawiamy ciasto i pieczemy ok 50 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Aby babka była bardziej świąteczna możemy dodać do niej ulubione bakalie a wierzch polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Maudie 03 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Jaka rasowa babeczka :))))2 Kto głosował? | Odpowiedz