Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łaciata babka, ulubiona babka moich dzieciaków
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 168
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 108
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3416
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 168
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 108
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3416
Składniki
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo, zmniejszając obroty miksera, łyżka po łyżce dodajemy do utartej masy jajecznej. Masło roztapiamy i studzimy. Chłodne wlewamy powoli do masy. Chwilę miksujemy.
Ciasto dzielimy na 2 części (nie muszą być równe). Do jednej dodajemy 20 g mąki, do drugiej kakao. Formę z kominkiem smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy jasne ciasto a następnie ciemne. Wyrównujemy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°, do gorącego wstawiamy ciasto i pieczemy ok 50 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Aby babka była bardziej świąteczna możemy dodać do niej ulubione bakalie a wierzch polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami.