Do góry

Desery Przepis na:

Babka piernikowa

Babka piernikowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 2747

Dodano:

Odsłon: 3789

Miękka i wilgotna babka, pachnąca świętami. Spokojnie możecie ją upiec zamiast piernika. Przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, a efekt zachwyci. Moja babka oblana jest białą czekoladą, ale możecie zamienić ją na czekoladę gorzką, lub mleczną. Zamiast czekolady, można polać babkę lukrem, lub najprościej, posypać cukrem pudrem. Gwarantuję, że w każdej wersji będzie pyszna :)

Składniki

  • 250 g. masła lub margaryny
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżeczki dżemu (miałam wiśniowy)
  • Polewa:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 50 g. śmietanki 30 %
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka piernikowa

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i miód.
    Jeszcze chwilę ucierać.
    Następnie dodać resztę składników i wszystko razem zmiksować,
    żeby składniki się połączyły.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
    Foremkę na babkę nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 55-60 minut.

  2. Po wystudzeniu udekorować babkę polewą.

    Śmietankę podgrzać. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż czekolada
    się rozpuści i powstanie jednolita polewa.
    Jeśli wolicie polewę z ciemnej czekolady, to proporcje będą 1:1
    Tyle śmietanki ile czekolady. 100 g. czekolady i 100 g. śmietanki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń