Do góry

Desery Przepis na:

Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3408

Dodano:

Odsłon: 7871

Intensywnie pomarańczowa, wilgotna i puszysta - ilovebake.pl

Składniki

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 225 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu lub esencji z wanilii
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 1 szklanka soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy ( ok. 2 szt. )
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz łącząc ze szczyptą soli. W oddzielnej miseczce miksujemy masło razem z cukrem na puch przez ok. 3 min. Dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki oraz sok z pomarańczy. Na koniec dodajemy wanilię, skórkę z pomarańczy i mieszamy do połączenia. Formę na babkę smarujemy lekko masłem i oprószamy mąką, delikatnie strzepując jej nadmiar. Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku przez 15 min, aby lekko ostygło przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjmuje z formy i zostawiamy do ostudzenia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://ilovebake.pl/2014/04/11/babka-pomaranczowa-prosta-przepis/

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka 14 kwietnia 2014 Planuję upiec tę babkę na święta, myślę, że to dobry wybór. :) Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Namarra 11 kwietnia 2014 Wygląda pysznie, tylko czy na pewno ma być 25 g masła? Z pewnością wypróbuję na święta, już czuję jak pachnie... Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń