Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Intensywnie pomarańczowa, wilgotna i puszysta - ilovebake.pl
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1928
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3878
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3687
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 480
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1928
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3878
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3687
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 480
Składniki
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz łącząc ze szczyptą soli. W oddzielnej miseczce miksujemy masło razem z cukrem na puch przez ok. 3 min. Dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki oraz sok z pomarańczy. Na koniec dodajemy wanilię, skórkę z pomarańczy i mieszamy do połączenia. Formę na babkę smarujemy lekko masłem i oprószamy mąką, delikatnie strzepując jej nadmiar. Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku przez 15 min, aby lekko ostygło przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjmuje z formy i zostawiamy do ostudzenia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.