Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka pomarańczowa"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Z jednej zetrzyj skórkę, z obu owoców wyciśnij sok. Masło utrzyj z cukrem oraz szczyptą soli na puszystą, jasnokremową masę. Wbij jajka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Wlej sok pomarańczowy oraz jogurt (ew. kwaśną śmietanę albo maślankę). Utrzyj całość mikserem. Odłóż trochę skórki pomarańczowej do dekoracji, resztę wymieszaj z ciastem.
Dużą foremkę z kominkiem posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC. Piecz około 50 minut.
Po wystudzeniu oprósz babkę cukrem pudrem. Wierzch ciasta udekoruj małymi rozetkami bitej śmietany oraz odłożoną wcześniej skórką pomarańczową.Źródło: Naj