Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka pomarańczowa jest pełna słodyczy cytrusów. Maślane ciasto wypełnione syropem pomarańczowym jest wilgotne, pyszne i orzeźwiające. Będzie stanowić świetny dodatek do niedzielnej kawy.
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
Odsłon: 43
Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał zaskoczyć bliskich naprawdę efektownym des...
Odsłon: 1060
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
Odsłon: 43
Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał zaskoczyć bliskich naprawdę efektownym des...
Odsłon: 1060
Składniki
W misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstaw. W osobnej misce utrzyj miękkie masło na puch. Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Miksuj przez 2-3 minuty do uzyskania puszystej konsystencji. Dodawaj po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym. Dodaj skórkę pomarańczową i wmieszaj ją.
W szklance wymieszaj mleko z sokiem pomarańczowy. Do masy jajecznej dodawaj naprzemiennie przygotowaną wcześniej mąkę i mieszankę soku z mlekiem. Całość mieszaj do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st. Celsjusza. Formę do babki z kominem o średnicy 22 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przenieś do niej masę i wstaw do piekarnika. Piecz przez 75-80 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij.
Przygotuj syrop pomarańczowy. W garnuszku podgrzej sok pomarańczowy z dodatkiem cukru pudru. Mieszaj do rozpuszczenia. W ciepłym jeszcze cieście długim szpikulcem zrób kilka otworów. Polej babkę pomarańczową syropem, szczególnie w miejscach z otworami. Odstaw do ostudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.