Do góry

Desery Przepis na:

Babka pomarańczowo kawowa

Babka pomarańczowo kawowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 75 Ocena: 743

Dodano:

Odsłon: 3357

Pyszna, aromatyczna babka. Spróbujcie, bo to świetne połączenie smaków.

Składniki

  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kakao
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • szczypta soli
  • Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka oleju
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomarańczę sparzyć i dobrze wyczyścić. Zetrzeć skórkę na tarce.
    Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
    Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Wsypać szklankę mąki z proszkiem
    do pieczenia, następnie wlać mleko i wsypać kolejną szklankę mąki i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować do połączenia składników.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i zmiksować chwilę na wolnych obrotach. Następnie podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać skórkę pomarańczową, do drugiej kawę i kakao. Kakao dodałam tylko dla koloru.
    Formę na babkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Łyżką wyłożyć ciasto, na przemian jasne i ciemne. Ja wykładałam po kilka łyżek, najpierw jasne
    potem ciemne i tak na zmianę. Na koniec delikatnie od góry przemieszałam łyżką.
    Piec w temperaturze 180 stopni, 65-70 minut.
    Do suchego patyczka.

  2. Do miseczki wlać 3 łyżki soku z pomarańczy, łyżkę oleju i dodać połamaną czekoladę. Miskę postawić na garnuszku z gotującą wodą i cały czas mieszać,
    aż powstanie polewa. Dno miseczki nie powinno dotykać wody.
    Gotową polewą udekorować wystudzoną babkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń