Do góry

Desery Przepis na:

Babka - prosty przepis

Babka - prosty przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 381

Dodano:

Odsłon: 480

Łatwy przepis na wilgotną babkę, która świetnie smakuje. Idealna do kawy.

Składniki

  • 230 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego (lub zwykłego)
  • 1 szklanka oleju (najlepiej rzepakowego)- może być też oliwa
  • 4 duże jajka
  • 1 niepełna łyżka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub śmietankowego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka - prosty przepis

Przygotowanie

  1. Przygotuj formę do babki - posmaruj ją masłem lub oliwą oraz wysyp bułką tartą.

  2. Jajka połącz z cukrem za pomocy miksera, trzepaczki lub thermomixa. Cukier musi się dobrze rozpuścić.

  3. Dodaj olej i znowu wymieszaj. Następnie za pomocą sitka przesyp mąki, dodaj cukier waniliowy i aromat.

    . Zacznij rozgrzewać piekarnik do 180 stopni.

  4. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj za pomocą miksera lub thermomixa. Składniki muszą być dobrze połączone. Wlej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    Piecz ok 1 godzinę. Po 40 minutach możesz sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy babka jest gotowa - wystarczy wsadzić patyczek i zobaczyć czy jest mokry. Jeśli nie to sprawdź po kolejnych 10 minutach.

    Babka jest dobra jeśli patyczek będzie suchy.

  5. Babkę, po ostygnięciu, możesz udekorować cukrem pudrem, czekoladą lub lukrem wg uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń