Do góry

Desery Przepis na:

Babka tulipan na białkach

Babka tulipan na białkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 1279

Dodano:

Odsłon: 2828

Świetny pomysł na wykorzystanie zalegających białek.

Składniki

> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 7 białek
    1 szkl cukru
    1,5 szkl mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szkl oleju
    1 kisiel truskawkowy
    2 łyżki kakao
    1/3 szkl maku
    4 łyżki wody

  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier.

    Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy stopniowo do białek - dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz wodę, mieszamy.

    Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, do trzeciej kisiel (opcjonalnie możemy dodać też czerwony barwnik, wtedy uzyskamy żywszy kolor), a ostatnią część zostawiamy białą.

    Foremkę natłuszczamy, obsypujemy mąką i wykładamy kolejno części ciasta :
    jasne -> kakaowe -> różowe -> z makiem.

    Piekarnik nagrzewamy do 180st C i pieczemy ciacho ok 40 - 45min do suchego patyczka (jeśli zacznie nam się za szybko przypiekać, to przykrywamy babeczkę folią aluminiową). Po upieczeniu wyjmujemy ją z blaszki i studzimy. Już ostudzoną dowolnie dekorujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 27 maja 2014 Właśnie upiekłam:) U mnie co prawda 3 kolory - bo nie lubię maku. Szkoda tylko że nie podałaś wymiarów swojej foremki - moja okazała się chyba za duża, bo nie mam tak ładnego efektu tulipana jak u Ciebie i ciasto nie jest tak wysokie. Ale w smaku rewelacja! Przepis na pewno będę powielać w przyszlości :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń