Do góry

Desery Przepis na:

Babka twarogowa

Babka twarogowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 1424

Dodano:

Odsłon: 1300

Prosta i szybka do upieczenia babka twarogowa z dodatkiem pomarańczy lub wanilii.

Składniki

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 4 jaja
  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g mąki (ja dałam orkiszową)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g słodzika/cukru
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Twaróg rozgniatamy widelcem. Żółtka oddzielamy od białek.

  2. Żółtka ubijamy ze słodzikiem/cukrem do puszystości, następnie dodajemy miękkie masło (może być rozpuszczone i ostudzone). Miksujemy do połączenia, dodajemy twaróg i miksujemy dalej. Masa będzie ciężka, ale taka ma być. Na koniec stopniowo mąkę.

  3. Ubijamy białka ze szczyptą soli i mieszamy z masą łyżką do połączenia składników.

  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy w 180 stopniach 50-60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń