Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną, delikatną i aromatyczną babkę wielkanocną, który sprawdza się u mnie od lat. Babka jest prosta i błyskawiczna w przygotowaniu - idealna na święta. Gorąco polecam! :)
Lekki deserek składający się z twarogu z dodatkiem maku, śmietanki oraz pure...
Odsłon: 260
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 207
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 1773
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1019
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 137
Lekki deserek składający się z twarogu z dodatkiem maku, śmietanki oraz pure...
Odsłon: 260
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 207
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 1773
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1019
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 137
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, cukier migdałowy i dokładnie mieszamy.
Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy ostudzone masło, sok wyciśnięty z cytryny oraz otartą skórkę i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy suche składniki z miski i łączymy wszystko na małych obrotach.
Powstałą masę przelewamy do formy na babkę z kominem o średnicy 22 cm (wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą). Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.
Ostudzoną babkę możemy udekorować lukrem, polewą z białej czekolady lub cukrem pudrem.