Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną, delikatną i aromatyczną babkę wielkanocną, który sprawdza się u mnie od lat. Babka jest prosta i błyskawiczna w przygotowaniu - idealna na święta. Gorąco polecam! :)
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 585
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 74
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1417
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3907
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 477
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 585
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 74
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1417
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3907
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 477
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, cukier migdałowy i dokładnie mieszamy.
Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy ostudzone masło, sok wyciśnięty z cytryny oraz otartą skórkę i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy suche składniki z miski i łączymy wszystko na małych obrotach.
Powstałą masę przelewamy do formy na babkę z kominem o średnicy 22 cm (wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą). Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.
Ostudzoną babkę możemy udekorować lukrem, polewą z białej czekolady lub cukrem pudrem.