Do góry

Desery Przepis na:

babka wielkanocna Christophera Feldera…

babka wielkanocna Christophera Feldera…

Autor:

Przepisów i artykułów: 522 Ocena: 18085

Dodano:

Odsłon: 2932

babka składa się z ciasta biszkoptowego, kremu muślinowego zrobionego z kremu cukierniczego oraz kremu maślanego, nasączona jest syropem i udekorowana płatkami migdałowymi oraz rulonikami z białej czekolady.

Składniki

  • ciasto: 110 g mąki
  • 150 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka drobno starta z cytryny
  • syrop: 120ml wody
  • 70g cukru
  • 20ml rumu lub innego alkoholu Wszystko zagotowujemy razem i odstawiamy
  • krem cukierniczy: 200ml mleka 3,2 %
  • 2 żółtka
  • 45g cukru
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • laska wanilii
  • krem maślany: 1 jajko 100 g cukru
  • 50 g wody
  • 50 g wody
  • 1 łyżeczka alkoholu – tego samego co w syropie
  • 125 masła miękkiego
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka ucieramy z połową cukru do białości. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając resztę cukru. Do żółtek dodajemy przesiane mąki z proszkiem. Mieszamy ze skórką i z pianą. Ciasto pieczemy w foremce z kominem wysmarowanej masłem i wyspanej manną w 160°C przez około 20-25 minut.

  2. krem cukierniczy: Żółtka z cukrem, mąką i odrobiną mleka łączymy w misce. Resztę mleka wraz z przekrojoną wanilią zagotowujemy; ja wyskrobałam ziarenka i laski też wrzuciłam. Gdy mleko się gotuje wlewamy je na żółtka mieszamy, przelewamy całość do garnka i gotujemy do zgęstnienia cały czas ubijając krem trzepaczką.

  3. krem maślany: Zagotowujemy wodę z cukrem i gotujemy około 15 minut do czasu, aż syrop zacznie gęstnieć. Miksujemy jajko, dodajemy do niego powoli gorący syrop i cały czas miksujemy około 10 min. Następnie dodajemy po kawałeczku masło. Miksujemy aż powstanie lekki, puszysty krem.

    Połączenie obu kremów mikserem daje – Krem Muślinowy.

  4. Babkę przekrawamy na 2 lub 3 części. Nasączamy ją syropem. Przekładamy kremem. Całą babkę również pokrywamy kremem i przyklejamy lekko prażone na suchej patelni płatki migdałów.

  5. Ozdoba z białej czekolady: 100g białej czekolady roztapiamy na parze w 45°C. Wkładamy ją do rękawa cukierniczego i gdy osiągnie temperaturę 30°C wyciskamy na wyjętą z zamrażalnika blachę w formie cieniutkich pasków. Paski szybko zwijamy i układamy na wierzchu ciasta. Ozdabiamy całość jajeczkami przyklejamy je gdy czekolada jest jeszcze lekko ciepła by się trzymały.

    Ja swoje ruloniki robiłam nieco inaczej; mianowicie wyciskałam na zimną blachę i wkładałam ją na 1-2 min do zamrażalnika. Wyjmowałam odklejałam nożem i na nożu przenosiłam na babkę, bo jak brałam w rękę to mi się topiły ; )

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń