Do góry

Desery Przepis na:

Babka wielkanocna z dodatkiem nalewki cytrynowej, miętowej i amaretto:

Babka wielkanocna z dodatkiem nalewki cytrynowej, miętowej i amaretto:

Autor:

Przepisów i artykułów: 332 Ocena: 2721

Dodano:

Odsłon: 621

Na wielkanocnym stole babki znaleźć się muszę. Ta nie tylko świetnie się prezentuje ale i dobrze smakuje.

Składniki

  • 6 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • otarta skórka z wyparzonej cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki nalewki cytrynowej
  • 3 łyżki nalewki miętowej
  • 3 łyżki amaretto
  • 1 łyżka kakao
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Żółtka utrzeć z masłem na "puch".
    Białka ubić z cukrem.Delikatnie połączyć z utartym masłem.
    Stopniowo przesiewać mąki wymieszane z proszkiem.
    Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny oraz aromat.
    Podzielić ciasto na trzy równe części: Do jednej dodać 1 łyżkę kakao i amaretto.Do drugiej odrobinę barwnika żółtego i nalewkę cytrynową.
    Do trzeciej dodać barwnik zielony i dolać nalewkę miętową.
    Wylać do tradycyjnej formy z kominkiem, wylewając po 2 łyżki każdej kolorowej masy.
    Z tej porcji ciasta wyszła mi niewielka babka i dziewięć mufinek.


    Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około godziny.
    Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń