Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wielkanocnym stole babki znaleźć się muszę. Ta nie tylko świetnie się prezentuje ale i dobrze smakuje.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3860
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414813
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2403
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3860
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414813
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2403
Składniki
Żółtka utrzeć z masłem na "puch". Białka ubić z cukrem.Delikatnie połączyć z utartym masłem. Stopniowo przesiewać mąki wymieszane z proszkiem. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny oraz aromat. Podzielić ciasto na trzy równe części: Do jednej dodać 1 łyżkę kakao i amaretto.Do drugiej odrobinę barwnika żółtego i nalewkę cytrynową. Do trzeciej dodać barwnik zielony i dolać nalewkę miętową. Wylać do tradycyjnej formy z kominkiem, wylewając po 2 łyżki każdej kolorowej masy. Z tej porcji ciasta wyszła mi niewielka babka i dziewięć mufinek. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około godziny. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem.