Babka wisząca
Składniki
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- pół szklanki oleju
- pół szklanki wody
- sok z jednej cytryny
- skórka pomarańczowa krojona (paczka 20g)
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół czekolady gorzkiej
Składniki
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- pół szklanki oleju
- pół szklanki wody
- sok z jednej cytryny
- skórka pomarańczowa krojona (paczka 20g)
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół czekolady gorzkiej

Etapy przygotowania
Białka ubić na sztywna piane. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę i dodać olej, wodę i sok z cytryny i skorke z pomarańczy. Następnie do miski przesiać mąke z proszkiem do pieczenia. Dodać żóltka. Delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać ubite białka i drobno posiekaną czekoladę. Wszystkie składniki dobrze połączyć ze sobą. Na środku tortownicy stawiamy słoik. Nie smarujemy ani nie wykładamy papierem. Do blaszki przekładamy ciasto. Babkę pieczemy około 40 minut w 18st. (forma 26cm) Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry nogami, tak aby babka stała na słoiku. Zostawiamy do ostygnięcia. Zimną babke wyciągamy z formy.

Gotowe ciasto ozdabiamy według uznania. U mnie lukier.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 606
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 606



Składniki
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- pół szklanki oleju
- pół szklanki wody
- sok z jednej cytryny
- skórka pomarańczowa krojona (paczka 20g)
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół czekolady gorzkiej
Białka ubić na sztywna piane. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę i dodać olej, wodę i sok z cytryny i skorke z pomarańczy. Następnie do miski przesiać mąke z proszkiem do pieczenia. Dodać żóltka. Delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać ubite białka i drobno posiekaną czekoladę. Wszystkie składniki dobrze połączyć ze sobą. Na środku tortownicy stawiamy słoik. Nie smarujemy ani nie wykładamy papierem. Do blaszki przekładamy ciasto. Babkę pieczemy około 40 minut w 18st. (forma 26cm) Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry nogami, tak aby babka stała na słoiku. Zostawiamy do ostygnięcia. Zimną babke wyciągamy z formy.
Gotowe ciasto ozdabiamy według uznania. U mnie lukier.
Ciekawy pomysł:) Apetyczna:)
Bardzo ładny wygląd, gratuluję i wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Wielkiej Nocy