Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka to ciasto, które nadaje się na każdą okazję - od zwykłego, weekendowego deseru po uroczystości rodzinne i święta. W Polsce najczęściej podaje się ją na Wielkanoc. Wypiek można zrobić na tysiąc sposobów - w naszym serwisie znajdziesz przepisy na babkę piaskową, pomarańczową, kokosową, cytrynową czy marmurkową. Chcemy się też podzielić sprawdzoną recepturą na najlepszą babkę z adwokatem.
Dlaczego to właśnie babka z adwokatem będzie dobrym deserem? Bo wychodzi puszysta, a jednocześnie wilgotna i kremowa w środku. Ma delikatny, ale charakterystyczny posmak likieru. Przepis jest bardzo prosty i polega na zmiksowaniu ze sobą składników. Przygotowanie babki z adwokatem nie sprawi trudności nawet początkującym cukiernikom.
Forma do babki o średnicy ok. 23 cm
Nie masz w domu adwokatu, ale znalazłeś już ajerkoniak? Czy można go bez obaw dodać do tej babki? Jak najbardziej, bo w zasadzie to te same produkty. Adwokat i ajerkoniak to likiery jajeczne, które różnią się pochodzeniem. Pierwszy z nich wymyślił Holender - Eugen Verpoorten. Jego domową, "spolszczoną" wersją jest właśnie ajerkoniak.
Pyszna babka z adwokatem, dzięki dodatkowi likieru, pozostaje świeża na dłużej. Nawet po kilku dniach, dobrze przechowywane ciasto, nie będzie suche i czerstwe. Jeśli wiesz, że nie zjesz babki szybko, możesz dodatkowo - zamiast pierzynki z cukru pudru - udekorować ją polewą. Świetnie sprawdzi się lukier (po prostu wymieszaj wodę lub sok z cytryny z cukrem pudrem), polewa z białej czekolady (rozpuść słodycz w płynnej śmietance kremówce) albo polewa ajerkoniakowa (połącz cukier puder z ajerkoniakiem i oblej babkę).
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 170
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1793
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4443
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 170
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1793
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4443
Składniki
Do miski wbij jajka i wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Ubijaj do uzyskania jasnożółtej, puszystej masy.
Do ubitej masy jajecznej wlej powoli, ciągle miksując (ale na najmniejszych obrotach), adwokat i następnie olej.
Do osobnej miski przesiej mąkę, wsyp mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przemieszaj do połączenia składników.
Porcjami dosypuj do masy w drugiej misce, ponownie miksując cały czas (na najmniejszych obrotach). Powstanie gładkie ciasto na babkę z adwokatem.
Standardową formę do babki wysmaruj masłem i oprósz dobrze mąką. Przelej ciasto i włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 55 minut (lub do tzw. suchego patyczka).
Upieczoną babkę z adwokatem wyjmij z pieca i odstaw na 10 minut. Po tym czasie wyjmij z formy i odłóż, aby całkowicie wystygła. Przed podaniem obficie udekoruj cukrem pudrem.