Do góry

Desery Przepis na:

Babka z białą czekoladą i borówkami

Babka z białą czekoladą i borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 4981

Dodano:

Odsłon: 274

Lekka, puszysta, z chrupką skórką - idealna babka. A w środku borówki amerykańskie i kawałki białek czekolady.

Składniki

  • Mąka pszenna - 150g
  • Mąka ziemniaczana - 100g
  • Masło - 200g
  • Jajka - 3szt
  • Cukier - 120g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Aromat rumowy (lub inny) - kilka kropel
  • Biała czekolada - 1 tabliczka
  • Borówki amerykańskie - 250g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka z białą czekoladą i borówkami

Przygotowanie

  1. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki - wystarczy każdą kostkę na 4 części. Wkładamy do lodówki.

    Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po 1 jajku, potem mąki z proszkiem do pieczenia i aromat, cały czas mieszając mikserem. Część ciasta (ok 1/3) wykładamy do blachy keksowej. Do reszty ciasta dodajemy borówki i czekoladę. Delikatnie mieszamy łyżką, aby owoce pozostały w całości. Wykładamy na pierwszą część ciasta.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Studzimy na kratce. Ciasto najlepsze jest po całkowitym ostudzeniu, kiedy czekolada w środku zastygnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń