Do góry

Desery Przepis na:

Babka z białą czekoladą i kwaśną śmietaną - ilovebakepl

Babka z białą czekoladą i kwaśną śmietaną - ilovebakepl

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3330

Dodano:

Odsłon: 4244

Przepyszna babka na Wielkanoc - ilovebake.pl

Składniki

  • 300 g mąki tortowej 200 g białej czekolady
  • 250 g kwaśnej śmietany 18% 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g cukru pudru 2 jajka, temp pokojowa
  • 2 łyżki oleju roślinnego skórka otarta z 1 cytryny
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( stawiamy garnuszek z niewielką ilością wody, na górę stawiamy miskę ze szkła żaroodpornego – gotująca się woda będzie roztapiała czekoladę ), odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Jajka, śmietanę, olej oraz skórkę z cytryny chwilę miksujemy i dodajemy do suchych składników. Miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy roztopioną czekoladę i ponownie chwilę miksujemy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej równomiernie surowe ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Ciasto zostawiamy do wystudzenia w formie i dopiero później delikatnie wysuwamy z formy. Podajemy oroszone cukrem pudrem z kawałkami startej białej czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://ilovebake.pl/2014/03/03/smietankowa-babka-z-biala-czekolada-przepis/

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń