Do góry

Desery Przepis na:

Babka z budyniem czekoladowym

Babka z budyniem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 2244

Dodano:

Odsłon: 3871

Prosta babka na podwieczorek z budyniem czekoladowym. Oblana czekoladą, posypana migdałami. Szybka do wykonania, ale pyszniutka.

Składniki

  • 4 jaja
  • kostka masła 200 gram
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń czekoladowy (45 gram)
  • łyżka szuszonej żurawiny lub rodzynek
  • Polewa - kilka kostek czekolady
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka z budyniem czekoladowym

Przygotowanie

  1. Żółtka z cukrem ubić na puszystą, białą masę. Dodać rozpuszczone (np. w mikrofalówce) i wystudzone masło, dalej miksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem czekoladowym, miksować. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy. Można dorzucić garść żurawiny lub rodzynek - opcjonalnie.

  2. Foremkę natłuścić i obsypać mąką, przelać ciasto. Piec w temp. 170 st, przez około godzinę ( do tzw.suchego patyczka.)
    Wyjąć, wystudzić.
    Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni, czekoladę rozpuścić w mikrofali. Polać ciasto, udekorować migdałami.
    Dobrze smakuje również babka obsypana po prostu cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń