Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka z cukinią i rodzynkami"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2967
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 125
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 49
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 61
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 61
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2967
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 125
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 49
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 61
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 61
Składniki
Czas przygotowania 80 minut. Cena porcji ok. 0,80 zł.
Cukinię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i ścieramy ją na tarce o małych oczkach. Odcedzamy z nadmiaru płynu. Rodzynki namaczamy w wodzie, a następnie odcedzamy. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok.
Jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy olej, skórkę i sok z cytryny, mieszamy. Stopniowo łączymy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Do powstałej masy dokładamy partiami cukinię. Mieszamy aż dokładnie się połączą. Rodzynki oprószamy mąką i dodajemy do ciasta, krótko mieszamy. Masę przekładamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą prostokątnej blachy. Pieczemy ok. 60 minut w 180oC.
Ciasto posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem o smaku cytrynowym.
Wartość odżywcza porcji 185 kcal Białko 3 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 17 g.Źródło: Rewia