Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka z cukinią i rodzynkami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13544
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1552
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14944
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6146
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13544
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1552
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14944
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6146
Składniki
Czas przygotowania 80 minut. Cena porcji ok. 0,80 zł.
Cukinię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i ścieramy ją na tarce o małych oczkach. Odcedzamy z nadmiaru płynu. Rodzynki namaczamy w wodzie, a następnie odcedzamy. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok.
Jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy olej, skórkę i sok z cytryny, mieszamy. Stopniowo łączymy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Do powstałej masy dokładamy partiami cukinię. Mieszamy aż dokładnie się połączą. Rodzynki oprószamy mąką i dodajemy do ciasta, krótko mieszamy. Masę przekładamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą prostokątnej blachy. Pieczemy ok. 60 minut w 180oC.
Ciasto posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem o smaku cytrynowym.
Wartość odżywcza porcji 185 kcal Białko 3 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 17 g.Źródło: Rewia