Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszną babkę z kawałkami czekolady, babka jest naprawdę super, babka jest puszysta nie sucha i bardzo smaczna, nie jest też za słodka taka w sam raz (chociaż jeżeli ktoś nie chce dawać tyle cukru pudru to może zmniejszyć ilość). Robiłam ją wielokrotnie i za każdym razem mi wychodzi także każdemu powinna się udać :) Zostało mi tylko polecić wypróbować przepis.
Przygotowanie ciasta:
Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję razem na puszystą masę.
Teraz dodaję stopniowo śmietanę cały czas miksując, następnie stopniowo olej i miksuję.
Następnie do ciasta dodaję stopniowo wymieszaną mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cały czas miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Białka ubijam na sztywną pianę.
Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, gdy składniki się połączą dodaję czekoladę i całość delikatnie mieszam.
Pieczenie Babki:
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem(masłem lub margaryną).
Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę
Babkę piekłam około 50 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu.
Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po około 40 minutach – i nadal piec dzięki temu bardziej nie zbrązowieje .
Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona
Babkę wybijam z foremki gdy przestygnie. Można ją udekorować polewą czekoladową , lukrem lub cukrem pudrem , ja udekorowałam cukrem pudrem .
Proste ciasteczka do herbatki ,proste bo piekła je 10 latka :) smacznego
Odsłon: 1400
Przepis dnia
kolejny przepis na sernik wiedeński, a do wypróbowania mam jeszcze kilka. Se...
Odsłon: 60542
Pyszny, puszysty wszystkim znany sernik wiedeński, klasycznie pieczony bez sp...
Odsłon: 41275
Przepis dnia
kolejny przepis na sernik wiedeński, a do wypróbowania mam jeszcze kilka. Se...
Odsłon: 60542
Pyszny, puszysty wszystkim znany sernik wiedeński, klasycznie pieczony bez sp...
Odsłon: 41275
Składniki
Przygotowanie ciasta: Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję razem na puszystą masę. Teraz dodaję stopniowo śmietanę cały czas miksując, następnie stopniowo olej i miksuję. Następnie do ciasta dodaję stopniowo wymieszaną mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cały czas miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Białka ubijam na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, gdy składniki się połączą dodaję czekoladę i całość delikatnie mieszam.
Pieczenie Babki: Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem(masłem lub margaryną). Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę Babkę piekłam około 50 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu. Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po około 40 minutach – i nadal piec dzięki temu bardziej nie zbrązowieje . Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona
Babkę wybijam z foremki gdy przestygnie. Można ją udekorować polewą czekoladową , lukrem lub cukrem pudrem , ja udekorowałam cukrem pudrem .
Przepisy Desery
Desery
Ciasto ombre
Desery
Proste ciasto z galaretką na Dzień Mamy
Desery
Proste ciasto migdałowe
Desery
Biszkopt z jabłkami
Ciasto ombre
Ciasto ombre to nie lada gratka dla wszystkich miłośników czekolady i to tych...
Odsłon: 5
Proste ciasto z galaretką na Dzień Mamy
Proste ciasto z galaretką na biszkoptach, przełożone masą śmietankową. Doskon...
Odsłon: 14