Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka z makiem i białą czekoladą"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 23
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3496
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 111
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 838
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 23
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3496
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 111
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 838
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 1,30 zł.
Wartość odżywcza porcji 370 kcal Białko 7 g/Tłuszcz 20 g/Węglowodany 41 g.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy do niej na przemian mąkę oraz mleko. Następnie wsypujemy stopniowo mak oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy. Na koniec powoli wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę i mieszamy, aby powstała gładka masa.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką formy na babkę. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Upieczoną babkę delikatnie wyjmujemy z formy po ok. 10 minutach i studzimy na kratce. Ciasto smakuje trochę jak bita śmietana. Możemy je polać rozpuszczoną białą czekoladą albo posypać cukrem pudrem z dodatkiem wanilii.Źródło: Rewia