Do góry

Desery Przepis na:

Babka z nutą ajerkoniaku:

Babka z nutą ajerkoniaku:

Autor:

Przepisów i artykułów: 333 Ocena: 2723

Dodano:

Odsłon: 312

Dodatek ajerkoniaku sprawia, że babka jest wilgotna i aromatyczna. Ładnie prezentuje się na wielkanocnym stole.

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki ajerkoniaku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka (całe) ubijamy przy pomocy miksera z odrobiną soli i cukrem na tzw. "puch". Stopniowo przesiewamy obie mąki zmieszane z proszkiem. Dodajemy sok z cytryny i ajerkoniak. Wciąż miksując wlewamy cienkim strumieniem olej. Ciasto wylewamy do formy z kominkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut. Zawsze robimy tzw. "próbę suchego patyczka", ponieważ każdy piekarnik trochę inaczej piecze. Po przestygnięciu- oblać lukrem i udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń