Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zalega Wam w domu serek mascarpone i nie wiecie tak jak ja do czego go wykorzystać oprócz deseru ? Podam Wam świetny przepis na babkę którą dziś wymyśliłam podczas pakowania pudeł do przeprowadzki. Babka wyszła bardzo smaczna efekt końcowy bardzo mnie zaskoczył.
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3891
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 114
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 451
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 143
Gulasz z karkówki to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu ob...
Odsłon: 63
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3891
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 114
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 451
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 143
Gulasz z karkówki to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu ob...
Odsłon: 63
Składniki
Do miski przełożyć serek mascarpone wsypać cukier i zmiksować na jednolitą gładka masę. Następnie dodając po jednym całym jajku nadal miksować do połączenia się serka mascarpone z jajkami.
Gdy mamy już zmiksowany serek z jajkami dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz olej i mleko . Całość znowu zmiksować do połączenia się składników.
Jak już mamy wszystko zmiksowane, większą część ciasta przełożyć do blaszki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotować kisiel, do mniejszej części ciasta wsypać kisiel i dodać 2 łyżki mleka. Zmiksować na jednolitą masę.
Na wcześniej wylaną masę przelać masę z kisielem można zrobić końcówką łyżki tak zwane esy floresy. Przygotowana babkę wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 55 - 60 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się babki i tak zwanego suchego patyczka.
Babkę po upieczeniu wyjąć z piekarnika, można posypać cukrem pudrem, ostudzić. Po wystudzeniu babkę odjąć od papieru i kroić dowolne kawałki.
Babka wyszła bardzo smaczna w środku mega wilgotna zaś z wierzchu lekko chrupiąca. Taka babka świetnie nadaje się do kawy jak również dla gości.