Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jakiś czas temu zaciekawił mnie przepis na babkę z wódką, nie do końca dlatego że jest w niej wódka; ale ze względu na to skąd pochodzi, jak napisała autorka jeszcze od babci. Tak mi się przypomniał smak pysznego ciasta które piekła moja babcia, że postanowiłam ją jak najszybciej upiec. I to był strzał w 10!!! Co do smaku przypomina babkę piaskową, chociaż nie jest tak puszysta i sucha, ciasto jest raczej zbite. Tak sobie myślę żeby kiedyś wykorzystać jako bazę do tortu bo świetnie by się nadawało. Polecam wszystkim...
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14013
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15841
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6412
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14013
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15841
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6412
Składniki
Margarynę, masło ucieramy z cukrem pudrem, cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, obie mąki i wódkę.
Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka ok 45-55 minut w temp. 160-170 stopni. Po ostudzeniu polewamy lukrem.
śmietanę podgrzewamy w rondelku, wsypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy, jeśli lukier jest zbyt rzadki dosypujemy jeszcze cukru