Do góry

Desery Przepis na:

Babka ze szpinakiem i białą czekoladą

Przepis dnia 2015-03-05
Babka ze szpinakiem i białą czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 529

Dodano:

Odsłon: 27312

Delikatne, wilgotne ciasto z wyczuwalną nutą białej czekolady. Dzięki szpinakowi ciasto ma piękny, zielony kolor.

Składniki

  • 200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego (nie w liściach)
  • 100 g białej czekolady
  • 350 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 300 g mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki (czubate) proszku do pieczenia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Babka ze szpinakiem i białą czekoladą

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Miksujemy z olejem.

  2. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli (do większego garnka z gotującą wodą wstawiamy mniejszy garnek z kawałkami czekolady i cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę)

  3. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia

  4. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i na przemian, po jednej łyżce dodajemy raz szpinak z olejem raz mąkę, cały czas miksując

  5. Na koniec wlewamy roztopioną czekoladę i dokładnie miksujemy

  6. Ciasto przekładamy do formy keksówki (33x11 cm) i pieczemy w 175 stopniach (ja piekłam na termoobiegu w 155 stopniach) przez 1 godzinę

  7. Ciasto po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń