Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka, które uwielbiam od dzieciństwa. Kiedyś kupowałam w cukierni - dziś robię je sama. Są bardzo proste, a przy okazji możemy wykorzystać resztki ciast jakie nam zostały. Bez kremów oczywiście :)
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 29
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 109
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 698
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 77
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 29
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 109
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 698
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 77
Składniki
Ciasta, ciastka drobno kruszymy (użyłam resztki biszkoptu i kakaowe herbatniki. Herbatniki zawsze warto dodać) - ja wszystko zblendowałam.
Mleko, cukier, masło i kakao zagotowujemy, a następnie lekko studzimy. Mieszamy z pokruszonymi ciastkami, dżemem, nutellą, kilkoma kroplami aromatu rumowego lub alkoholem. Dodajemy bakalie - rodzynki i żurawinę uprzednio namoczyłam w gorącej wodzie i odcedziłam. Wszystko zagniatamy na jednolitą masę. Jak jest zbyt rzadka dodajemy trochę pokruszonych herbatników, jeśli zbyt gęsta - trochę dżemu.
Lepimy kulki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych lub mielonych migdałach czy orzechach. Możemy też polać je czekoladową polewą. Na górę dajemy żurawinę, rodzynkę lub orzecha. Odstawiamy do lodówki by masa stężała. Smacznego!