Do góry

Desery Przepis na:

Bajaderki

Bajaderki

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 59

Dodano:

Odsłon: 3020

Jeśli zostanie Wam nadmiar podsychających już ciast i ciasteczek gorąco zachęcam do przygotowania bajaderek. Bajaderki są to pyszne, słodkie, wilgotne, pachnące, bardzo szybkie do przyrządzenia, idealne do kawy kuleczki :-), pozdrawiam !

Składniki

  • 35 dag pokruszonych ciast/ciasteczek (bez masy, galaretki, owoców)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki powideł (u mnie brzoskwiniowe)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 6 dag masła lub margaryny
  • 3 łyżki wódki
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • do obtaczania: wiórki kokosowe, posiekane drobno orzechy lub migdały, starta czekolada
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciastka dobrze pokruszyć (wrzucić wszystkie do woreczka i dokładnie rozwałkować), odstawić. W garnku rozpuścić masło, dodać wszystkie składniki, oprócz ciastek, wódki i powideł. Dobrze wymieszać. Do masy dodać pokruszone wcześniej ciastka i mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gdy masła przestygnie dodać powidła i wódkę. Odstawić na około godzinę w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).

  2. Po tym czasie przygotować składniki, w których chcielibyśmy obtaczać bajaderki. Masę ciastkową wyjąć i formować z niej niewielkie kulki wielkości trufelków, a następnie obtaczać je w kokosie, startej czekoladzie, posiekanych orzechach, migdałach (u mnie wiórki kokosowe i migdały). Gotowe bajaderki odstawić jeszcze raz w chłodne miejsce, żeby stwardniały. Przechowywać w lodówce.

    1 szklanka = 250 ml


    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń