Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis, przyda się Wam po świętach, kiedy jak zwykle, upieczecie za dużo ciast :) Bajaderki zrobione są, właśnie z ciast, które zostały i których nikt już nie zje. Nie trzeba ich wyrzucać, wystarczy dodać kilka składników i mamy pyszny deser, jak z cukierni. Tylko zrobiony samodzielnie, więc wiemy co jemy :)
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 1127
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8757
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3142
Polecam.
Odsłon: 1947
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 1127
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8757
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3142
Polecam.
Odsłon: 1947
Składniki
Mleko wlać do rondelka. Dodać masło i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Wyłączyć gaz i zostawić do przestudzenia. Ciasta pokruszyć i rozgnieść palcami. Dodać pokruszone herbatniki. Ja zostawiłam małe kawałki, bo chciałam, aby były widoczne, ale możecie je mocno pokruszyć, żeby masa była jednolita. Można to zrobić blenderem.
Do przestudzonej masy czekoladowej, dodać powidła i alkohol. Wymieszać. Tak przygotowaną masę, wlać do rozdrobnionych ciast. Dobrze wymieszać, żeby wszystko ładnie się połączyło.
Z powstałej masy formować małe kulki i od razu, obtaczać je w wiórkach kokosowych.
Przechowywać w lodówce.