Do góry

Desery Przepis na:

Bajaderki

Bajaderki

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 934

Dodano:

Odsłon: 717

Ten przepis, przyda się Wam po świętach, kiedy jak zwykle, upieczecie za dużo ciast :) Bajaderki zrobione są, właśnie z ciast, które zostały i których nikt już nie zje. Nie trzeba ich wyrzucać, wystarczy dodać kilka składników i mamy pyszny deser, jak z cukierni. Tylko zrobiony samodzielnie, więc wiemy co jemy :)

Składniki

  • 400 g. ciast bez kremu
  • 100 g. herbatników
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g. masła
  • 3 łyżki powideł lub gęstego dżemu
  • 2 łyżki dowolnego alkoholu (u mnie likier Malibu)
  • Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe do obtoczenia
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko wlać do rondelka. Dodać masło i połamaną na kawałki czekoladę.
    Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
    Wyłączyć gaz i zostawić do przestudzenia.

    Ciasta pokruszyć i rozgnieść palcami. Dodać pokruszone herbatniki.
    Ja zostawiłam małe kawałki, bo chciałam, aby były widoczne, ale możecie je mocno
    pokruszyć, żeby masa była jednolita. Można to zrobić blenderem.

  2. Do przestudzonej masy czekoladowej, dodać powidła i alkohol. Wymieszać.
    Tak przygotowaną masę, wlać do rozdrobnionych ciast. Dobrze wymieszać, żeby wszystko ładnie się połączyło.

  3. Z powstałej masy formować małe kulki i od razu, obtaczać je w wiórkach kokosowych.

  4. Przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń