Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasem zostają jakieś „niedobitki” niedojedzonego czy nieudanego ciasta które szkoda wyrzucić więc trafia do zamrażalki. Z takich właśnie kawałków postanowiłem zrobić bajaderki.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5473
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 976
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11920
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5110
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1400
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5473
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 976
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11920
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5110
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1400
Składniki
Rodzynki namoczyłem w wódce i zostawiłem aż napęcznieją. Masło roztopiłem z mlekiem, wymieszałem z kakao i zostawiłem do ostygnięcia.
Wszystkie ciasta starłem na dużych oczkach tarki (nie mogą mieć kremu czy galaretki). Wymieszałem. Do ciast dodałem wszystkie bakalie jakie znalazłem: mak, płatki migdałowe, siekane orzechy, namoczone rodzynki.
Całość wymieszałem dodając słoik dżemu i olejek rumowy. Masa powinna być gęsta, kleista. Nie dodaję cukru. Ciasta zazwyczaj są słodkie, a dżem też do gorzkich nie należy.
Z powstałej masy formuję kulki i obtaczam w wiórkach kokosowych. Gotowe wkładam do lodówki.
Przemycamy zdrowie: Bajaderki to prawdziwa studnia do której można wsypać wszystko: płatki owsiane, ostropest, otręby, siemię lniane, otręby.