Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasem zostają jakieś „niedobitki” niedojedzonego czy nieudanego ciasta które szkoda wyrzucić więc trafia do zamrażalki. Z takich właśnie kawałków postanowiłem zrobić bajaderki.
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 165
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15541
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 169
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 165
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15541
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 169
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Rodzynki namoczyłem w wódce i zostawiłem aż napęcznieją. Masło roztopiłem z mlekiem, wymieszałem z kakao i zostawiłem do ostygnięcia.
Wszystkie ciasta starłem na dużych oczkach tarki (nie mogą mieć kremu czy galaretki). Wymieszałem. Do ciast dodałem wszystkie bakalie jakie znalazłem: mak, płatki migdałowe, siekane orzechy, namoczone rodzynki.
Całość wymieszałem dodając słoik dżemu i olejek rumowy. Masa powinna być gęsta, kleista. Nie dodaję cukru. Ciasta zazwyczaj są słodkie, a dżem też do gorzkich nie należy.
Z powstałej masy formuję kulki i obtaczam w wiórkach kokosowych. Gotowe wkładam do lodówki.
Przemycamy zdrowie: Bajaderki to prawdziwa studnia do której można wsypać wszystko: płatki owsiane, ostropest, otręby, siemię lniane, otręby.