Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie kwasoodpornej o...
Odsłon: 970
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Pol...
Odsłon: 223
Śmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśne...
Odsłon: 1020
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie kwasoodpornej o...
Odsłon: 970
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Pol...
Odsłon: 223
Śmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśne...
Odsłon: 1020
Składniki
Ciasto dyniowe rozkruszyć. Może też być inne ciasto, albo resztki ciast. Dodać posiekane orzechy, płatki migdałowe, skórkę pomarańczową, czekoladę, dżem porzeczkowy i rozpuszczone masło. Jeśli mamy czekoladę w tabliczce, to trzeba ją posiekać na kawałki, na wiórki. Dokładnie wszystko wymieszać. Wyrobić masę. Moja masa była idealna do toczenia kulek. Ani za wilgotna, ani za sucha. Nabierać porcje ciasta i formować kule. Nasypać mąki migdałowej do miseczki i obtaczać każdą kule ze wszystkich stron. Jeszcze poprawić kształt i odkładać do przygotowanych papilotek. Bajaderki schłodzić w lodówce. Gotowe. Smacznego. Moje ciasto dyniowe pachniało cynamonem i goździkami dlatego nie dodawałam dodatkowych aromatów. Można dodać troszkę alkoholu, ale to wersja bajaderek tylko dla dorosłych. Początkowa chciałam dodać dżem morelowy, ale bajaderki byłyby bardzo mdłe. Dżem porzeczkowy jest kwaskowy i zdecydowanie poprawił smak bajaderek.