Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 273
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 3273
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1843
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3567
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 29307
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 273
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 3273
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1843
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3567
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 29307
Składniki
Ciasto dyniowe rozkruszyć. Może też być inne ciasto, albo resztki ciast. Dodać posiekane orzechy, płatki migdałowe, skórkę pomarańczową, czekoladę, dżem porzeczkowy i rozpuszczone masło. Jeśli mamy czekoladę w tabliczce, to trzeba ją posiekać na kawałki, na wiórki. Dokładnie wszystko wymieszać. Wyrobić masę. Moja masa była idealna do toczenia kulek. Ani za wilgotna, ani za sucha. Nabierać porcje ciasta i formować kule. Nasypać mąki migdałowej do miseczki i obtaczać każdą kule ze wszystkich stron. Jeszcze poprawić kształt i odkładać do przygotowanych papilotek. Bajaderki schłodzić w lodówce. Gotowe. Smacznego. Moje ciasto dyniowe pachniało cynamonem i goździkami dlatego nie dodawałam dodatkowych aromatów. Można dodać troszkę alkoholu, ale to wersja bajaderek tylko dla dorosłych. Początkowa chciałam dodać dżem morelowy, ale bajaderki byłyby bardzo mdłe. Dżem porzeczkowy jest kwaskowy i zdecydowanie poprawił smak bajaderek.