Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bajaderki, czyli słodkie kulki są przepyszne. Zgodnie z zasadą, że nic się nie może zmarnować wykorzystujemy do nich resztki biszkoptu pozostałego po pieczeniu ciasta Czarny Książę. Tym razem piekłyśmy biszkopt mocno czekoladowy. Z dodatkiem orzechów włoskich i czekolady wyszły doskonałe bajaderki.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 172
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 868
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3992
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20015
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 172
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 868
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3992
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20015
Składniki
Do dużej miski wrzucamy pokruszone resztki ciasta, wlewamy czekoladę rozpuszczoną w gorącym mleku i lekko przestudzoną oraz powidła i pół szklanki posiekanych drobno orzechów. Mieszamy wszystko rękami, ciasto ma być trochę luźne, ale ma się ładnie kulać w dłoniach. Jeśli ciasto jest zbyt luźne możemy dodać do niego trochę bułki tartej, jeżeli za twarde odrobinę mleka.
Gotowe kulki obtaczamy w posiekanych orzeszkach i układamy na talerzu. Odkładamy bajaderki do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby stężały.
Pyszne orzechowe bajaderki gotowe!